Lusitano

Historien om Lusitanoen

 

De første optegnelser om Lusitano-racen som ridehest ligger mere end 5000 år tilbage, og gør racen til en af verdens ældste rideheste. For to tusind år siden blev racen af både romerne og grækerne anerkendt som den bedste ridehest og består i dag med samme pragt og styrke som den blev beundret for gennem alle disse tusind år.

 

Lusitanoen er en såkaldt "hot blood" ligesom den rene Araber og den rene Fuldblod, og det rene Lusitano-blod fremstår i dag som et produkt at millioner af års naturlig udvælgelse. Racen udmærker sig ved at have en særligt høj ridelighed og empatisk sammenhørighed med rytteren, der også hænger sammen med den ekstreme følsomhed der gør racen overlegen på dette punkt mod alle andre moderne racer.

 

Lusitanoen har gennem århundreder været udvalgt som foretrukken hest til jagt og i krig. Det er en alsidig hest der med sin føjelighed, smidighed og store mod lader ryttere konkurrere i alle discipliner og kæmpe for sejren med de moderne specialiserede race-heste. Lusitanoen anvendes i dag til både sport og fritid og som forædler i mange racer, grundet den naturligt fremavlede holdbarhed og det helet unikke temperament der skaber nogle af verdens bedste rideheste.

 

Lusitanoen dateres tilbage til en oprindelse på den Iberiske halvø som vi i dag kender som Spanien og Portugal. I 1965 blev det i Spanien besluttet at lave en lukket stambog for Den Rene Spanske Race (Pura Raza Espanola) hvorefter Portugal oprettede Rent Lusitansk Blod (Puro Sangue Lusitano), opkaldt efter den gamle betegnelse for det der i dag kaldes Portugal, nemlig Lusitanien. I Portugal er avlsmålene i dag som altid, at skabe en holdbar, stærk og sund ridehest med stort mod og stærk psyke.

 

Lusitanoens karakteristika er venlighed, mod, arbejdsvilje, ridelighed og intelligens. Det gør racen til en af verdens mest efterspurgte , og gør af den i dag avles over hele verden og værdsættes for sit temperament og ridelighed af ryttere over hele verden.

 

Beskrivelse

 

Typebeskrivelsen er en kvadratisk hest med runde former og en vægt på gennemsnitligt 500 kg., med et stangmål på 155 cm for hopper og 160 cm for hingste. De mest udbredte farver er grå (skimler) og brune i alle nuancer, men også dun (baio), rød og sort er godkendte farver. Temperamentet er en stolt hest med stor genrøsitet og høj grad af ridelighed og arbejdsvillighed, en "tændt" hest der dog altid skal være med god karakter, føjelig og venlig. Bevægelsen er atletisk og med højt løft, fremadgående og med stor komfort for rytteren. Hesten har en naturlig koncentration på rytteren og er veldisponeret for de højeste samlende øvelser.

 

Hovedet er velproportioneret, middellangt, smalt og tørt med en let konveksbue på næseryggen og en hvælvet pande. Øjnene er store, lettere mandelformede, levende og udtryksfulde. Ørerne er mellestore fine, smalle og udtryksfulde.

Halsen er middellang, med smal forbindelse ved hovedet, en god runding og ender i en bred base velansat mellem skuldrene, halsen fortsætter op fra manken uden synlig markering. Mankepartiet er middellangt med en blød overgang mellem ryg og hals og altid en smule højere end krydset, på hingste ses en kraftigere fedtbelægning men altid med frie skuldre.

Brystet er middelbredt, dybt og muskuløst. Brystkassen er veludviklet, lang og dyb med let hvælvede ribben skråt indsat på rygsøjlen og med en kort og flad flanke.

Skuldrene er lange, skrå og velmuskulerede. Ryggen er velmuskuleret, rejst og skaber en harmonisk forbindelse mellem for- og bagpart.

Lænden er kort, bred og muskuløs med en let konveks bue der danner en naturlig perfekt og harmonisk overgang mellem ryg og bagpart.

Bagparten er stærk, velproportioneret, let skrånende og med længde og bredde i harmonisk proportion, halen er lavt ansat i harmoni med bagpartens kurver.

Lemmerner er føre og tørre, med harmonisk længde og fremhævede tørre sener, knæene er brede og tørre, lårerne muskuløse , haserne er store, stærke og tørre, ballen kort og konveks, og bagbenene er med relativt lukkede vinkler.

 

_____

 

Læs mere om Lusitano racen her

 

Find videnskabelige artikler om Lusitano-racen her

 

Interesseret i at købe en lusitano, få hjælp og vejledning her

 

 

Copyright © All Rights Reserved